Vinkkejä aloittavalle yritykselle

Yrityksen nimen valitseminen on erittäin tärkeä osa yrityksen perustamista. Ennen kuin visioit yrityksellesi nimen, kannattaa ennen kastejuhlaa ottaa verkkotunnukseen liittyvät seikat huomioon. Lue siis vähintään tämä kirjoitus ennen valintaasi ja mielellään syvenny aiheeseen lisää.

Millainen on hyvä verkkotunnus?

Verkkotunnus voi olla esimerkiksi yrityksesi nimi tai tavaramerkki, mutta se voi myös kuvata yritystäsi tai sen tuotteita ja palveluita. Hyvä verkkotunnus on aina helppo muistaa ja se lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaankin. Vältä siis hassuja nimi väännöksiä, jossa esim. K kirjain on korvattu C:llä. Vältä myös verkkotunnuksia missä on mahdollisuus helppoon kirjoitusvirheeseen.

Ääkkösten käyttäminen verkkotunnuksessa alkaa olla jo hyväksyttyä, mutta muista varata samasta verkkotunnuksesta myös ääkkösetön versio.

Älä käytä väliviivoja tai numeroita. Molemmat nämä tekevät verkkotunnuksesta vaikean lausua, muistaa ja kirjoittaa. Voit kuitenkin käyttää ko. merkkejäkin mikäli sivuston tarkoitus on vain saada kävijöitä hakukoneista ja verkkotunnus ei ole pääsääntöisesti käyttämäsi.

 

Suutarin lapsilla ei tässäkään tapauksessa ole kenkiä. Mekin olemme naimisissa kammottavan yritysnimemme ja sitä kautta myös verkkotunnuksen kanssa. Sönkkäämme ja tavaamme jatkuvasti uusille yhteistyökumppaneillemme omia sähköpostiosoitteitamme.

 

Verkkotunnuksen varaaminen

Hyvä verkkotunnus on myös vapaa, jolloin sen saa itsellensä Viestintäviraston tai palveluntarjoajan rekisteröintimaksulla. Toki varatuilla verkkotunnuksilla omat markkinansa on, mutta aloittavan yrityksen ei kannata käyttää jo varatun verkkotunnuksen ostamiseen vähiä rahojaan.

Voit hakea vapaita verkkotunnuksia helppokäyttöisellä hakukoneellamme.

Voit varata verkkotunnuksen vaikka sinulla ei vielä ole yritystä!

Voit varata verkkotunnuksen yksityisenä henkilönä ja myöhemmin siirtää sen yrityksellesi.Yleisesti tunnettujen kansainvälisten verkkotunnusten kuten .com, ja .net rekisteröiminen ei ole mitenkään rajoitettu ja .fi verkkotunnuksia myönnetään, jos ikää on vähintään 15 vuotta, Suomalainen henkilötunnus ja kotikunta Suomessa.

Muista varatessa että Verkkotunnuksen hakijan on aina itse vastattava ja varmistettava, ettei verkkotunnus perustu nimeen tai tavaramerkkiin, joka on suojattu. Verkkotunnuslaissa tarkoitettuja suojattuja nimiä ja merkkejä ovat Suomen kauppa-, yhdistys-, säätiö- tai puoluerekisteriin merkityt nimet sekä Suomen tai Euroopan yhteisön tavaramerkkirekisterissä olevat merkit.

Mikä pääte verkkotunnukselle. fi, com, vai net?

Periaatteessa kannattaa varata kaikki, mutta vähintään .fi. Varaa myös päätteet .com ja .net mikäli ne vain ovat vapaana. Varaaminen on riskienhallintaa, jolla suojaudut väärinkäytöksiä vastaan. Ei ole mukavaa jos olet rakentanut yritykselle imagoa vuosia ja jonain päivänä yrityksesi nimellä löytyy verkkotunnus, jonka sisältönä on vaikkapa aikuisviihdettä. Näitä tapauksia ei todellakaan ole usein, mutta riski on olemassa.

Tutustu Wikipedian englanninkieliseen artikkeliin tunnetuimmista verkkotunnuspäätteistä.

Verkkotunnus myös palveluille ja tuotteille

Myös palveluille ja tuotteille kannattaa varata omat verkkotunnukset. Tällöin verkkotunnuksen kannattaa sisältää jokin avainsana, jota asiakkaasi käyttävät hakiessaan palveluasi hakukoneista. Esimerkiksi jos myyt maalauspalveluita Kuopiossa, hakee potentiaalinen asiakkaasi palveluita hakukoneista todennäköisesti haulla ”maalauspalvelu Kuopio”. Tällöin kannattaa normaalin verkkotunnuksen lisäksi varata verkkotunnus www.maalauspalveluita.fi tai www.maalauspalvelu-kuopio.fi.

Verkkotunnuksia voi olla sinulla satoja ja ne kaikki voivat osoittavat yhdelle ja samalle sivustolle tai kaikkien yhteyteen on avattu oma myyntiin tähtäävä sivustonsa.

Verkkotunnus käyttöön myös sähköpostiosoitteissa.

Verkkotunnus kannattaa ottaa käyttöön myös sähköpostiosoitteissa sillä uskottava sähköpostiosoite on yrityksesi imagon kannalta erittäin tärkeää. Mieti esimerkiksi tilannetta, jossa jonkin yrityksen toimitusjohtaja lähestyisi sinua sähköpostitse osoitteesta karviainen77@gmail.com. Usko tai älä, mutta tämä on yllättävän yleistä

Muistilista verkkotunnuksen valintaan

Muista ainakin nämä:

  1. Varaa yrityksesi nimi ainakin .fi, .net ja .com päätteisinä verkkotunnuksina.
  2. Älä koskaan riko verkkotunnuksista ja tavaramerkeistä annettuja lakeja ja säädöksiä.
  3. Pidä verkkotunnus selkeänä ja helppona muistaa.
  4. Verkkotunnus kannattaa ottaa käyttöön myös sähköpostiosoitteissa.
  5. Vaadi aina palveluntarjoajaltasi että hän varaa verkkotunnuksen sinun nimiisi. Mikäli verkkotunnus on palveluntarjoajan nimissä ja yritys päättää tehdä katoamistempun, et saa arvokasta verkkotunnustasi käyttöön pitkään aikaan, tai pahimmassa tapauksessa et koskaan.

Nämä neuvot eivät ole mitenkään kiveen kirjoitettuja sääntöjä, mutta niiden miettimiseen ja verkkotunnuksen valintaprosessiin kannattaa panostaa – jälkikäteen verkkotunnuksen vaihtaminen on miltei mahdotonta, sillä olet takuulla painattanut sen jo laskuihin, käyntikortteihin, esitteisiin ja muihin materiaaleihin.

Mitä mieltä? Ota kantaa Facebookissa.