Mikäli sinua ei kiinnosta IP-protokollat, hyppää tämän tekstin yli.
IPv6 on nykyisen, jo 1970 luvulla syntyneen IP-protokollan (IPv4) seuraajaksi kehitetty protokolla. Erona vanhaan IPv4:ään on mm. osoitteen pituus ja osoiteavaruuden laajuus. IPv6:ssa käytetään 128-bittisiä osoitteita, jolloin yhdessä verkossa voi olla yli 340 sekstiljoonaa (340×1036) yksittäin osoitettavaa laitetta, kun ipv4:ssä voi olla vain noin 4 miljardia laitetta. Maksimimäärät eivät ole operaattoreiden verkkostandardien takia aivan noin suuria, mutta suuruusluokat tulevat selville.
IPv6-standardin on kehittänyt IETF (Internet Engineering Task Force), joka on Internet-tekniikoita kehittävä organisaatio. IETF ennakoi IP-osoitteiden lisääntyvää tarvetta jo ennen vuosituhannen vaihdetta ja alkoi kehittää IPv6-protokollaa varautuakseen Internetiä käyttävien henkilöiden ja laitteiden kasvavaan määrään.
Miksi siirrytään uuteen?
IPv4 osoitteiden riittävyyttä on saatu jatkettua käyttämällä dynaamisia osoitteita (DHCP), osoitteenmuunnoksia (NAT) ja uudistamalla reititystapaa (CIDR) mutta esimerkiksi meillä IPv4 osoitteita on enää vain muutama tuhat takataskussa. Maailma siirtyy internetiin vauhdilla ja viimeiset IPv4 osoitteet annettiin Aasiaan eteenpäin jaettavaksi alkuvuodesta 2011, ja Eurooppaan IP-osoitteita jakava RIPE antoi viimeisen osoitteensa operaattoreille syyskuussa 2012. Tämän jälkeen Suomalaisilla operaattoreilla ei ole ollut mahdollista saada osoitteita lisää, ja tällä hetkellä operaattorit käyttävät ”vanhoja varastoja”.
IPv4 osoitteiden loppumisen lisäksi IPv6 tuo mukanaan myös uusia ominaisuuksia, jotka tosin olisi pystytty toteuttamaan IPv4:lläkin.
IPv6 omissa palveluissamme.
Aihe herättää tunteita puolesta ja vastaan. Jotkin IPv6:sta kiinnostuneet asiakkaamme ovat ottaneet käyttöön IPv6 osoitteita virtuaalipalvelinympäristössään jo tovi sitten, mutta kauhea kiire asialla ei vielä ole. Faktaa kuitenkin on että IPv6:lla on jo nyt käyttäjiä, eikä käytön määrä tule ainakaan vähenemään tulevaisuudessa.
Emme itse pidä webhotelli ja muissa pilvipalveluissamme IPv4:stä IPv6 käyttöön siirtymisellä kiirettä, koska yksinkertaisesti asiakastarvetta ei vielä ole. Mikäli kuitenkin olet kiinnostunut IPv6:sta omassa palvelinympäristössäsi, ole yhteydessä asiakaspalveluumme, niin keskustellaan sen käyttöönotosta palveluissasi.
Mitä mieltä? Ota kantaa Facebookissa.