Tee käyttäjäystävällistä sisältöä
Harva lukee näytöiltä tekstiä sanasta sanaan, vaan yleensä ihmiset silmäilevät sisältöä. Siksi selkeä jäsentely ja sopiva määrä tekstiä ovat erittäin tärkeää kotisivujen viestinnässä. Sopiva määrä tekstiä voi olla vaikkapa 200–500 sanaa per sivu.
Sivulle eksynyt vierailija muodostaa muutamassa sekunnissa käsityksen kotisivuistasi ja siitä jääkö hän tutustumaan niihin tarkemmin. Tämän käsityksen hän muodostaa lähes yksinomaan otsikoiden ja kuvien perusteella. Pidä siis kuvat mielenkiintoisina ja ennen kaikkea aiheeseen sopivina sekä kirjoita tarpeeksi lyhyitä, mutta kiinnostavia otsikoita. Käytä otsikoinnissa ehdottomasti niitä avainsanoja millä ihmiset hakukoneista sivuillesi saapuvat. Tämä lisää myös hakukonelöydettävyyttä.
Muista kenelle kirjoitat
Jos tarkoituksesi on kirjoittaa itseäsi varten, tee se paperiseen päiväkirjaan äläkä julkaise sitä verkossa.
Jos tarkoituksesi on kirjoittaa henkilöstölle, mieti kirjoituksesi sisältö sen mukaan. Jos tarkoitus on saada sivuillesi lisää kävijöitä ja sitä kautta potentiaalisia asiakkaita, kannattavat aihepiirit valita heitä kiinnostavista aiheista. Muista aina että lukijoiden pitää ymmärtää sisältö ja kiinnostua siitä!
Käyttäjäystävällisyyttä tai ei, muista aina kehottaa vierailijaa haluamiisi toimintoihin. Yleisesti ottaen paremmin toimii ”lataa kuvastomme” tai ”lue nettikuvastoamme” kuin ”kuvastojamme voi tilata halutessaan toimistosihteeriltä”
Älä käytä sisällössäsi sanoja, joita asiakkaasi eivät ymmärrä. Sinulle ammattilaistermit voivat olla tuttuja mutta asiakkaasi ei niistä ymmärrä yhtään mitään. Tiedämme että tämä on vaikeaa koska sorrumme tähän itsekin jatkuvasti. Yritetään kuitenkin yhdessä tehdä internetistä hieman selkeämpi paikka ja jätetään ammattisanasto firman kahvipöytiin ja kesäjuhliin.
Mikäli myyt alumiiniveneitä ja haluat kertoa niiden kestävyydestä, ei alumiini konstruktiomateriaalina informaatio paljoa asiakastasi lämmitä. Kirjoita kestävyydestä mieluummin vaikkapa hauska tarina sivuillesi tai tee kotisivuille video jossa ajatte lasikuituveneen ja alumiiniveneen karille ja vertailette jälkeä. Samalla saatte hauskaa puuhastelua firman kesäjuhliin.
Käytä otsikoita ja väliotsikointia
Otsikko ja otsikointi ovat tärkeä osa sisältöä. Otsikoinnissa kannattaa olla tarkoituksella olla hieman provosoiva, jotta lukijan kiinnostus herää. Käytä myös väliotsikointia. Liian pitkä leipäteksti puuduttaa lukijan nopeasti.
Kirjoita oikein
Oikeinkirjoitukseen on vaikea keksiä mitään idioottivarmaa konstia, mutta automaattinen Suomen kielen oikoluku löytyy useista tekstinkäsittelyohjelmista. Se ei tietenkään takaa täydellistä onnistumista, mutta auttaa kummasti.
Oikolukiessa itse, kannattaa materiaali tulostaa paperille. Metsäteollisuuden tukemisen lisäksi näet virheet aivan eritavalla kuin näytöltä. Myös ääneen lukeminen saattaa auttaa virheiden havainnoimisessa.
Kirjoita hyvin
Mene aina nopeasti aiheeseen. Kävijät poistuvat sivuiltasi mikäli pääasiaa ei ala löytymään. Pyri aina alle 15 sanaan virkkeisiin ja vältä pitkiä sanoja mikäli mahdollista.
Käytä alleviivausta vain linkeissä, ÄLÄ HUUDA ja muista että kursiivi on vaikeaa luettavaa ruudulta jos sitä on liikaa.
Seuraava vinkki julkaistaan blogissamme 23.7.2014
Vältä virheet! Tilaa Aloittavan yrittäjän kotisivuopas.
Opas sopii parhaiten aloittaville yrittäjille. Emme koskaan luovuta tietojasi kenellekään.